BRIKS-landene ønsker at kontrollere verdens energihandel.


Som led i Kinas strategi om at have stor indflydelse på verdensøkonomien og blive den største økonomiske magt, har Rusland og Kina inviteret seks lande til at blive en del af BRIKS-grupperingen næste år for at skabe en geopolitisk modvægt til G7 og en potentiel ramme for en mindskelse af de vestlige finansielle systemers betydning.


De seks lande er Argentina, Egypten, Etiopien, Iran, Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater (FAE). Argentinas tilslutning vil styrke grupperingens adgang til litium. Det sydamerikanske land har verdens tredjestørste litiumreserver. Et andet nyt land, Saudi Arabien, investerer allerede heftigt i litium og andre vigtige mineraler i Brasilien. Fornylig indgik landet en aftale til en værdi af 2,6 milliarder dollars om at købe 10% af Brasiliens største mineselskab, Vale’s base metals division, for at få adgang til en række vigtige mineraler, heriblandt nikkel og kobber. Dette partnerskab er essentielt for Saudi Arabiens målsætning om at producere 500.000 elektriske køretøjer i 2030 gennem målrettede investeringer. Kina har i de sidste ti år begrænset landets eksportrestriktioner for strategisk vigtige mineraler så de nu er ni gange mere begrænsede end i 2013. Dette inkluderer ikke-automatiske licenser og eksportafgifter.  


Den udvidede BRIKS-landegruppering vil have kontrol med 72% af verdens sjældne og vigtige mineraler (og tre af fire af de lande med de største forekomster af disse mineraler vil være en del af grupperingen). Den udvidede blok af lande vil  have 75% af verdens mangan, 50% af verdens grafit, 28% af verdens nikkel og 10% af verdens kobber (heri er ikke medregnet Irans kobberreserver). Med tilslutningen af Saudi Arabien, FAE og Iran, vil den udvidede BRIKS-blok omfatte tre af verdens største olieproducerende lande og stå for 42% af verdens olieleverancer. Grupperingen vil omfatte både olie- og gasproducerende lande og to af de største importører, Kina og Indien, som begge ikke har ønsket at være en del af ”prisloftkoalitionen” rettet imod Rusland.

Efterhånden som energisanktioner er blevet mere udbredte, er der indgået et stigende bilaterale energiaftaler i andre valutaer end dollars, f.eks. i kinesiske renminbi og indiske rupees. Kina og Rusland er hovedkræfterne i BRIKS-landenes gruppering med hensyn til at finde veje til at mindske dominansen af det amerikanske globale finansielle system og brugen af den amerikanske dollar som internationalt betalingsmiddel.