Et internationalt forskerhold, der ledes af videnskabsfolk fra University of Alberta i Canada har konkluderet, at forekomsten af ferskvand på den nordlige halvkugle vil ændre sig markant i forbindelse med klimaforandringerne. Dette indikerer, at der vil ske tilsvarende ændringer i klodens andre floder.
Ifølge studiet er vandets alkalinitet øget, hvilket forskerne mener skyldes et fænomen kaldet ”weathering”, dvs. klipper, jord og mineralers opløsning i det løbende vand.
Studiet viste også en formindskelse af vandets nitratforbindelser, som nærer planter og dyr. I fremtiden vil det påvirke livsbalancerne i havene, der forbundet med disse floder.
Hovedårsagen til disse resultater er klimaforandringerne, som påvirker alle miljøparametre på planeten, således også ferskvandet i floderne. Det er ikke første gang at videnskabsfolk har vist at kemien i vandet ændres med klimaforandringerne. I 2016 fandt forskere ud af der var en øgning på 39% af opløste organiske kulstoffer i Mackenzie-floden, der munder ud i Det Arktiske Ocean.
Studiet indikerede, at en stor del af de opløste kulstoffer bliver omdannet fra Mackenzie-floden til atmosfæren i form af kuldioxider over en periode, der kan være alt fra år til tusinder af år. Dette kan potentielt påvirke havenes forsuring og miljøtilstanden i verdens flodsystemer.
Disse forhold gør det bydende nødvendigt at verdensledere og regeringer arbejder benhårdt på at etablere rensningsprocesser, så drikkevandet for verdensbefolkning vil vedblive at være tilstrækkelig rent.
Copyright © 2024 Journalist Marwan George Dalal - Alle rettigheder forbeholdes